Örserumsbrunn gestgifveri & konferens
är ett genuint brunnshotell vackert beläget vid sjön Ören. För dig som vill fira bröllop eller någon annan högtidsstund är vårt hotell en perfekt plats, då vi kan erbjuda såväl högkvalitativt boende som festmiddagar för små och stora sällskap.


Vårt främsta erbjudande är dock platsen och omgivningarna. Sjön och lugnet, det svalkande vattnet och de stilla kvällarna.

Om oss

Vi, familjen Måhlberg, driver Örserumsbrunn gestgifveri & konferens sedan våren 2017.


På plats kommer du säkert också att träffa på Alexandra som är vår högra värdefulla hand. 


På anläggningen finns även våra två snälla whippets, Tango och Lisa, som strövar fritt och gärna hälsar på gästerna eller övervakar i konferensen.

Redan på 1800-talet kom gäster hit för att njuta av den friska luften, det hälsosamma vattnet i källorna och den natursköna och avkopplande miljön. Det är precis det som vi 150 år senare gör varje dag och vi hoppas att du som gäst hos oss kommer att göra detsamma. 


Nedan kan du läsa lite mer om vår historia och på plats berättar vi gärna mer.


Varmt välkomna!


För snart 180 år sedan - en brunnsort i norra Småland blir till


Året är 1845. Vid den här tiden har Örserum knappt 40 invånare och består av tre gårdar: Västergården, Mellangården (dagens Örserumsbrunn gestgifveri) & Östergården. Just detta år, 1845, påbörjades ett gigantiskt projekt med att sänka vattennivån i det sjösystem som sjön Ören ingår i. Anledningen till detta var att man behövde mer åkermark och initiativtagare var greve Jakob E Hamilton på Lyckås. Det fanns tveksamma röster men majoriteten av markägarna var positiva till förslaget och det stora projektet genomfördes snabbt och inom utsatt tid. Tillvägagångssättet innebar att man breddade och rätade flera vattendrag. Man grävde, sprängde och fick bygga fördämningar. Från början föreslog man en sänkning med 3 meter men det blev ca 1,5 meter i sjön Ören. Totalt blev landvinningen 1099 tunnland (ca 4km2) med övervägande betes- och mossmark och inte så mycket odlingsbar mark. Resultatet blev kanske inte riktigt vad man räknat med men det hade en avgörande betydelse för Örserums historia. Källor hittades. En salong byggs. En restaurang öpnnas. Ett hotell likaså. En brunnsort blir till och resten är historia.


Välkommen till Örserum och Örserumbrunn gestgifveri & konferens.